Jste zde

Domů » Zillertal Arena - Gerlos

Wald a Königsleiten - zajímavosti, 2. část

Wald im Pinzgau - kostel

Vodní mlýn
Hezkým zážitkem pro malé i velké návštěvníky bude jistě prohlídka vodního mlýna. Když byli místní sedláci ještě soběstační, mlela se v tomto mlýně vlastní vypěstovaná pšenice, žito a oves na mouku, aby si poté mohli upéci chléb. Starý horský selský mlýn, postavený v roce 1865, byl obnoven a místní se jím rádi chlubí turistům.

Kaple svatého Sixta
Původ kaple sv. Sixta se odvozuje od malé sochy, která visela na jasanu vedle silnice směrem na Ronach. Zemědělci nejdříve postavili malou "chatku", která byla v roce 1579 nahrazena za cihlovou, za přispění Hanse Staigera ze Sulzau. Socha zobrazovala svatého Sixta. Úcta ke svatému Sixtovi a náboženské poutě k této kapli prudce vzrostly od roku 1673, neboť rozštěpenému kameni před kaplí byla přiřčena uzdravující moc.

Farní kostel ve Waldu
V dopisu s odpustky ve farním archivu ve Waldu z roku 1395 je patrné, že tento kostel v té době již existoval. Nachází se na slunné straně kopce – naproti východu.
Kostel je zasvěcen svatému Mikuláši a jeho čtrnácti svatým pomocníkům. Kostel je 28 metrů dlouhý, 12 metrů široký a jeho věž má výšku 42 m. V hlavní lodi kostela se nachází legenda o svatém Mikuláši, patronovi kostela.

Kónigsleiten - nedaleká kaple sv. Sixta

Zillertal na Facebooku