Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Dovolená v Hart im Zillertal, 1. část

Pohled na Zillertal v Rakousku
Autor: Vendin

Hart im Zillertal je obec v Tyrolsku na severní a slunné straně údolí Zillertal v Rakousku. Má asi 1200 obyvatel a leží v nadmořské výšce 670 m.

K obci patří i místa jako např. Niederhart, Helfenstein, Haselbach a Kohlstatt. Název Hart je odvozen od staré horní němčiny a znamená něco jako "mýcením prořídlý les".

Jako mons Hardarius byl Harterberg písemně zmíněn v dokumentu z roku 1100. Dokonce i místní názvy Holdernach a Helfenstein poukazují na bavorské osídlení v 8. století.

Jižní položená místní část Kohlstatt nabyla kolem roku 1700 většího významu, protože se zde dřevo zpracovávalo na dřevěné uhlí. Odběrateli uhlí se staly kovárny a hutě v Kleinbodenu na opačné straně údolí.

Hart im Zillertal je dnes obec s čilým turistickým ruchem, kde je na jedné straně obdivována klidná poloha v lůně přírody tyrolských hor, ale na straně druhé tady v žádném případě nechybí široká škála aktivit.

V Hartu můžete strávit skvělou letní i zimní dovolenou s celou rodinou. Samozřejmostí je pestrá nabídka ubytování v nejrůznějších hotelech, penzionech nebo apartmánech a také místní speciality, které můžete ochutnat v útulných restauracích.

Letní dovolená

Hart im Z. leží přímo uprostřed nádherné horské scenérie a představuje skutečnou špičku v oblasti pěší turistiky pro celou rodinu. Putování na Rastkogel patří mezi ty nejoblíbenější, podobně i výlet na Kreuzjoch.

Vynikající a hustá síť turistických stezek nabízí jedinečné možnosti pro pěší turistiku v nižších polohách, stejně jako horolezecké výstupy ve vysokých horách. Malebná krajina je poseta starými selskými usedlostmi, kaplemi a obdělávanými vysokohorskými loukami.

V obci si také přijdou na své milovníci jízdy na horských kolech, jízdy na koních, rogalisté i paraglidisté. Rybaření, jízda na kole, in-line bruslení, tenis a minigolf jen doplňují zdejší všestrannou sportovní letní nabídku.

Z Hartu im Zillertal se v krátkém čase můžete dostat na cyklostezku Zillertalradweg. Pokud se jí budete držet a pokračovat dále směrem na Achensee, využijete zároveň část trasy Bike Trail Tirol, která je nejdelším souvislým okruhem pro horská kola v Alpách. Má 32 etap, délku 1.000 km a celkové převýšení 27.000 metrů.

Kromě toho je Hart velmi dobrým výchozím bodem pro pěší túry a výlety v Zillertalu. Výletní cíle jako jsou FeuerWerk, HolzErlebnisWelt, Erlebnistherme Zillertal nebo železnice Zillertalbahn jsou dosažitelné v krátké době.

Hart tak nabízí svým hostům vše, co očekávají od letní dovolené v Zillertalu. Odpočinek a klid v krajině, která si zachovala kouzlo divoké přírody, i širokou škálu sportů a aktivit. Pro vše děti třeba i lezení po lanech v Adventure Parku nebo osvěžující koupání v jezerech.

Místo

Hart im Zillertal 47° 20' 59.6004" N, 11° 52' 24.168" E
Location

Zillertal na Facebooku