Jste zde

Domů » Zillertal Arena - Gerlos

Dovolená v Gerlosu

Tyrolská obec Gerlos a koně v zimě

Prázdninové středisko Gerlos se nachází v nádherném údolí Zillertal, uprostřed nádherného světa hor v nadmořské výšce 1.250 m. Patří k němu také místní části Schwarzach, Gmünd, Ried, Au, Mitterhof, Oberhof a Innertal. V obecním znaku uvidíte gryfa, jakési spojení orla a lva, erbovního zvířete šlechticů.

Různých pamětihodností tu najdete také dost, např. farní kostel s cibulovitou kopulí. V raném 18. století byla tato původně gotická stavba přestavěna v barokním stylu a z této doby se dochovaly fresky v hlavní lodi a sochy na obou stranách barokního hlavního oltáře. V blízkosti kostela je také památník, který připomíná oběti obou světových válek.

Když od Zell am Ziller pojedete na východ, dostanete se až do zadní části údolí Gerlostal s průsmykem ve výšce 1.531 m. V dávné minulosti, před asi 1000 lety, kdy ještě obci říkali "Gerlaise", sloužil průsmyk jako důležitá obchodní tepna mezi Zillertalem a Salcburskem. Nová silnice vedoucí průsmykem, která nyní spojuje Krimml (známé vodopády) a Gerlos, se dnes stala častým cílem výletů motorkářů a řidičů kabrioletů.

"Být aktivní" – tak zní motto na 200 km značených turistických trasách a na 230 km tras pro horská kola. V městečku si můžete užít i fitnessparcour, lezecké lanové centrum, školu plachtění a surfování u přehrady Durlaßboden. Voda v téhle přehradě dosahuje v létě teploty až 21°C, takže koupání je tady velice příjemné.

Tip: Majitelé karty pro hosty, tzv. "Gästecard", mohou v létě zdarma využívat turistický autobus vypravovaný mezi obcí a Gmündem až do Dammkrone u přehrady Durlaßboden.

Co je v létě turistický ráj, to je v zimě bílý sen. Zillertal Arena slibuje všem milovníkům zimních sportů to největší lyžařské středisko v Zillertalu s více než 160 km perfektně upravených sjezdovek od městečka až do nadmořské výšky 2.505 m. Pro snowboardisty a freestylové lyžaře slouží v poslední době také "Hot-Zone Snowpark" u lyžařského vleku Vorkogellift.

A večer pak začíná další dobrodružství: Místní après-ski je proslulé daleko za hranicemi údolí! Můžete tady zažít i zimní jízdu na koni ve stylu Divokého Západu na argentinských a amerických koních Criollos, Quarter a Paint Horses. Koně jsou okováni zvláštními zimními pevnými podkovami s hroty a jsou tak optimálně vybaveni pro jízdu na sněhu.

Místo

Gerlos 47° 13' 32.8728" N, 12° 2' 8.1708" E
Location

Zillertal na Facebooku