Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Dovolená v Hart im Zillertal, 2. část

Rakouské údolí Zillertal v létě
Autor: LaurentF.

Zimní dovolená

Hart im Zillertal je pro sportovce i zimním rájem. Lyžařské oblasti Hochfügen a Spieljoch (se snowparkem a U-rampou pro snowboardisty) obec doslova obklopují a jsou snadno dostupné v krátkém čase.

Ale i lyžařská střediska Eggalm Ski, Gletscherwelt Zillertal, Gerlos Zillertal Arena, ledovec Hintertux, Skigebiet Hochzillertal nebo Rastkogel Ski nejsou nijak daleko.

Ať už jste začátečníci nebo pokročilí lyžaři, oblast nabízí sjezdovky pro všechny úrovně lyžařské zdatnosti. A kromě lyžování nebo snowboardingu si tady můžete vyzkoušet zimní turistiku, lezení po ledu, běžky, sáňkování anebo jízdu na saních tažených koňmi.

Zajímavosti

K pamětihodnostem obce Hart im Zillertal patří zejména farní kostel zasvěcený svatému Bartoloměji. První zmínka o něm se objevuje v roce 1486. Stavba gotického kostela proběhla v letech 1734 až 1737 podle plánů architekta Matyáše Ranggera.

Další církevní stavbou je poutní kaple na Hartbergu. Tato mariánská kaple byla postavena v roce 1677 s osmibokou věží s jednou cibulovitou špicí a její vnitřní prostor je vyzdoben nádhernými nástropními freskami z 18. století.

Černá kopule na městském znaku pak ukazuje na skutečnost, že Hart byl kdysi důležitým producentem dřevěného uhlí, představuje totiž hromadu tohoto uhlí. Červené a žluté paprsky jsou pak symbolem horka, žáru a ohně.

Za návštěvu stojí nepochybně i nejvýše položený zpřístupněný důl v celém Rakousku, v nadmořské výšce 1.783 m. Z horní stanice lanovky Spieljochbahn se sem dostanete během cca 40 minut a můžete se přesvědčit na vlastní oči, jak asi zde v Juliových štolách trávili prací svůj čas tehdejší horníci.

Tento bývalý důl na železnou rudu je starý již 600 let a nabízí návštěvníkům pohled na to, jak se zde kdysi žilo. Pro milovníky kultury zase představuje místní "Galerie" šanci k návštěvě nejrůznějších výstav národních a mezinárodních umělců.

Hartský vodopád je se svými 91 metry nejvyšším vodopádem v Zillertalu a v jeho bezprostřední blízkosti jsou i dvě další zajímavá místa, totiž dvě naučné stezky.

Vogellehrpfad - Ptačí stezka - je určena zejména pro milovníky ptáků. Během 2,5 hodinové cesty můžete ptáky nejen pozorovat, ale také se seznámit se 44 původními ptačími druhy pomocí přehledných naučných tabulí.

Začátek této naučné stezky je u hostince Almdiele. Na stejné trase si můžete projít i Naturerlebnisweg, cestu "Přírodních zážitků" s jejími 15 zastávkami. Stezka se skládá ze dvou spojených okružních cest o délce asi 2 km (severní okruh) a 2,5 km (jižní okruh).

Místo

Mariánská kaple, Hartberg 47° 21' 39.6396" N, 11° 52' 40.1376" E
Location

Zillertal na Facebooku