Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Strass im Zillertal a zajímavosti

Rakouské údolí Zillertal

Strass im Zillertal je obec v okrese Schwaz v Tyrolsku. Nalézá se u vjezdu do údolí Zillertal na sever od řeky Inn a je ohraničena na východě říčkou Ziller a na západě potokem Rotholzer Bach. Na úpatí 628 m vysokého Brettfallu, jedné z "opor" 1.367 m vysokého Larchkopfu, žije necelá tisícovka obyvatel. Obci dříve dominovalo vysloveně zemědělství, od počátku vzniku alpinismu tady ovšem hraje výraznou roli, a to i po celém Zillertalu, cestovní ruch.

Něco z historie

Nálezy pozůstatků pravěkého osídlení na Brettfallu svědčí o velmi časném osídlení této oblasti. Již Římané zde pravděpodobně vybudovali opevněné sídliště. Poprvé se objevuje označení této obce pod názvem "Straze" v roce 1112.

Roku 1427 se Strass stává obcí v soudním okrese Rottenburg. Významnou etapu ve vývoji obce hrála celní stanice do Zillertalu, který byl v oněch časech ještě místně příslušný k Salzburgu, a od roku 1504 do bavorského Unterinntalu. "Weisser Schrofer" byl mezi 15. a 17. stoletím častým cílem hledačů stříbro a mědi. Roku 1809, v době osvobozeneckého boje proti Bavorsku, tady v celé oblasti zuřily těžké boje.

Zajímavosti

Jednou z mnoha krásných staveb ve Strassu je zámek Thurneck, který byl postaven v roce 1576 za arcivévody Ferdinanda II. jako lovecké a letní sídlo se třemi křídly a s velkým nádvořím. Patří k osadě Rotholz a spatříte jej hned vedle mostu, po němž vede Zillertalská železniční trať. Dnes je zámek sídlem výzkumného a vzdělávacího ústavu pro zemědělství.

V místě narazíte i na tři zajímavé náboženské stavby. První zmínka o farním kostele svatého Jakuba pochází z období někdy kolem roku 1337, kdy se o něm dovídáme ze závěti Jindřicha IV. Kostel je zasvěcen svatému Jakubovi, který bývá také vyobrazen s mušlí a s poutnickou holí v rukou na městském znaku.

Roku 1729 byla vysvěcena poutní kaple Panny Marie Brettfalské. Pozoruhodné jsou zejména malby a řezbářské práce v barokní zasklené vitríně z druhé poloviny 18. století. Od poutní kaple je krásný výhled na celé údolí Zillertal, cestu z vesnice sem pěšky zvládnete za cca 45 minut. Jacob Singer nechal vystavět roku 1743 kapli Rafflkapelle, která je zasvěcena Panně Marii. Byla renovována v letech 1977 - 78.

Strass a Rotholz, to jsou dvě stanice nostalgické zillertalské železnice, která vede z Jenbachu přes Zillertal do Mayrhofenu.

Aktivity

Vzhledem k výhodné poloze u příjezdové silnice mezi turistickými centry Innsbruck, Kufstein, Achensee a Zillertalem, a také díky své poloze uprostřed Inntalu, je Strass im Zillertal znamenitým výchozím bodem pro četné aktivity všeho druhu. Zillertalské Alpy jsou především vhodné pro pěší turistiku, cykloturistiku i pro horolezecké výstupy. Obzvláště Naturpark Zillertaler Alpen je téměř nedotčený a jsou tu přímo nádherné výhledy.

Tip: Populární tu jsou motocyklové výlety krásnou krajinou po zillertalské horské silnici, která měří 48 km na převýšení od 550 do 2.020 m nad mořem!

V zimě je městečko prakticky uprostřed lyžařských středisek, a všechna jsou v bezprostřední blízkosti. Bezplatný skibus jezdí v lyžařské oblasti Spieljoch a Hochfügen Hochzillertal. V obci je i malý lanový vlek, který je ideální pro začátečníky.

Místo

Strass im Zillertal 47° 23' 44.592" N, 11° 49' 6.0672" E
Location

Zillertal na Facebooku