Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Schlitters v létě

Zillertal - Schlitters

Schlitters, bývalé hornické městečko, je dnes oblíbeným turistickým cílem v horní části rakouského údolí Zillertal. S přibližně 1400 obyvateli ho najdete v rakouském okrese Schwaz v Tyrolsku. K obci patří ještě místní část Schlitterberg, přístupná pouze přes obec Rotholz.

Historie

První osídlení pochází již z předřímských časů, kdy se tu usadili Ilyrové. Po nich přišli ještě Římané a Rätové. První písemná zmínka o tomto místě se datuje rokem 938 jako "Slitteres". V pozdním středověku se tyčil nad obcí i hrad, ovšem dnes již po něm nezůstalo vůbec nic. Na rozdíl od většiny obcí Zillertalu patřila obec vždy k Tyrolsku a nikdy nebyla majetkem arcibiskupství v Salzburgu.

V době rozkvětu hornictví se v okolí v časech od 15. až do 17. století těžily na Schlitterbergu stříbro, měď a vyráběla minerální barviva z malachitu a azuritu. V 16. století tady vybudovali rybník na chov ryb, z nějž postupem doby vzniklo jezírko ke koupání.

Městský znak je vyveden velmi jednoduše - stylizované bílé sáňky na červeném pozadí představovaly znak místního šlechtického rodu.

Aktivity

V létě přímo neodolatelně lákají okolní hory, existuje tu dobře rozvinutá síť turistických cest a lezeckých výstupů a na své si přijdou jak turisté, tak i horolezci, milovníci horských kol a přírody. O to, abyste se zde opravdu nenudili, se postarají navíc tenisový kurt a minigolfové hřiště.

Nejoblíbenějšími letními aktivitami jsou nejen ve Schlitters, ale i v celém Zillertalu, nepochybně cyklistika a pěší turistika. Jedna z cyklotras vede z obce směrem na Mayrhofen a k jezeru.

Jezero bylo nedávno přebudováno na velký plavecký areál s celkovou plochou 22.000 m2 a v roce 2009 k němu bylo připojeno přírodní "dobrodružné" hřiště. Děti si tady mohou dosytosti užít různých neobvyklých her, obřích dřevěných figurín a opravdu velikých houpaček. Pro teplé dny o letní dovolené je tady pro děti připraveno skutečně dobré zázemí.

Zajímavosti

Pro milovníky kultury a historie je připravena návštěva farního kostela, který je zasvěcen svatému Martinovi. První písemná zmínka pochází z roku 1330, kdy byl kostel v duchu tehdejší doby postaven v gotickém slohu. Kolem roku 1740 byl v průběhu rekonstrukce přestavěn v barokním slohu. Dnes uvnitř najdete doslova ohromující stropní a nástěnné malby od Josefa Antona Mayra.

Určitě byste neměli vynechat ani jízdu Zillertalskou železnicí. Během poklidné jízdy budete obdivovat nádherné přírodní scenérie. V rámci tohoto nostalgického výletu vláčkem s parní lokomotivou zažijete alespoň na chvíli pocit minulých staletí s tehdejší nikterak neuspěchanou pomalostí.

Mezi místní přírodní památky patří Schlitterský vodopád. Dostanete se k němu při vycházce směrem do údolí Öxelbachtal přes soutěsku Wildbachklamm. Na konci Öxelbachtalu pak spatříte opravdu impozantní vodopád, kde se voda se zde řítí v několika kaskádách přes skály.

Místo

Kostel sv. Martina, Schlitters 47° 22' 31.7964" N, 11° 50' 27.15" E
Location

Zillertal na Facebooku