Jste zde

Domů » Zima

Prázdniny v Zillertalu

Pohled na Zillertal v létě
Autor: Vendin

Rekreační oblast Zillertal se nachází v samém srdci rakouského Tyrolska.

Mezi nejvýznamnější střediska regionu patří Fügen, Mayrhofen, Zell am Ziller anebo Hippach.

Tato oblast nenechá klidným snad žádného milovníka hor a přírody. Je zde nádherně čistý vzduch, křišťálově čisté prameny, horské louky a dech beroucí pohled na několik třítisícovek.

Za žádných okolností byste si neměli nechat ujít jízdu po 100 let staré železnici Zillertalbahn. Vlak s dřevěnými lavicemi tady jezdí průměrnou rychlostí 35 km/hod. přes hory a údolí v Rakousku.

Za vidění stojí určitě dům Strasser Häusl v Laimachu, pocházející z počátku 18. století, odkud se rozšířila do celého světa vánoční koleda "Tichá noc".

Velmi zajímavý je i zlatý důl v Zellu, nebo planetárium a observatoř Königsleiten, a mnoho dalšího.

Při návštěvě Mayrhofenu se rozhodně vyplatí navštívit mlékárnu Erlebnis-Sennerei. 6.000 m² velký areál máe šest stanic, kde se dozvíte snad všechno o výrobě sýrů, másla a o plnění lahví mlékem. Rovněž vám zde nabídnou něco k ochutnání ze specialit a také k prodeji výrobky přímo z místní farmy.

Farní kostel sv. Albína se tyčí na kopci u Hippachu, byl postaven na počátku 13. století a má tvar protáhlého kříže. Uvnitř stojí tři nádherné oltáře. Po zemětřesení v roce 1698 byla zapotřebí rozsáhlá rekonstrukce a došlo k přestavbě kostela ve stylu raného baroka.

Dalšími zajímavostmi jsou muzea a kaple, historické budovy, jeskyně, řemeslnická a kulinářská zařízení, různé zámky a památníky.

Celý region ale nabízí i celou řadu sportovních aktivit, jako např. rafting, jízdu na koni, bowling anebo letní bobovou dráhu. Je tady zkrátka téměř všechno, na co návštěvníci jen pomyslí.

Kromě toho zde mohou příznivci sportovního létání využít nabídek paraglidingu a tandemového létání. Je to opravdu mimořádný zážitek, vznášet se z hor do údolí a mezitím pozorovat okolní divukrásnou krajinu.

Dobře značené cyklostezky a pěší turistické stezky vedou krásnými lesy a malebnými horami. Region se může pochlubit jednou z nejhustších sítí turistických stezek v celém Tyrolsku.

Vůbec nejoblíbenějšími jsou zřejmě turistické trasy směrem na Olperer. Ale i tratě pro horská kola měří celkem asi 800 km a zdolávají výškový rozdíl od 500 do 2.300 m nad mořem.

V zimě jsou nejoblíbenějšími druhy sportu snowboarding, sjezdové lyžování a bruslení, ale nepochybně také sáňkování, curling a běžky. K lyžování a snowboardingu je návštěvníkům k dispozici několik skiareálů: Zillertal Arena, Skigebiet Mayrhofen, Ski-Optimal Hochzillertal anebo Ski- und Gletscherwelt Zillertal 3000.

Zillertal Arena nabízí 143 km sjezdovek všech stupňů obtížnosti a 52 vleků a lanovek. Kabinkou vyjedete až do nadmořské výšky 1.744 metrů, odkud můžete pokračovat vleky až do 2.500 m.n.m.

Díky této nadmořské výšce je tady sněhová nadílka v zimě téměř zaručena, ovšem pro stoprocentní jistotu zde mají nachystána i zasněžovací zařízení.

Pohled na Zillertal v zimě
Autor: Burr_Brown

Místo

Strasser Häusl, Laimach 47° 13' 2.8884" N, 11° 51' 56.8656" E
Location

Zillertal na Facebooku