Jste zde

Domů » Zillertal Arena - Gerlos

Návštěva Hainzenbergu

Část údolí Gerlostal

Hainzenberg je obec s přibližně 700 stálými obyvateli v Zillertalu, která patří do rakouského okresu Schwaz v Tyrolsku. Rozprostírá se na svazích u vjezdu do údolí Gerlostal, v nadmořské výšce cca 910 metrů.

K obci patří místní části Talstraße, Schweiberweg, Unterberg, Bichl, Dörfl, Innerberg, Gerlosstein, Lindenhöhe, Penzing, Eggeweg a Enterberg. Dörfl, asi dva kilometry jihovýchodně od Zell am Zilleru tvoří spolu s obecním úřadem, základní školou a dolní stanicí lanovky Gerlossteinbahn centrum obce.

"Haitzenperch", jak se obci říkalo v minulosti, byl poprvé písemně zmíněn počátkem 14. století, přesněji v letech 1303 a 1309. Původ tohoto jména je ale dosud nejasný.

Ze začátku 16. století zase najdete první zmínku o zřízení dolu na zlato. Když na počátku 17. století doly vydělávaly stále více a více peněz, vypukl spor mezi Salcburskem a Tyrolskem, které mělo již v roce 1427 dohodnuté společné využití zlatých a stříbrných rud v údolí Zillertal.

Toto vedlo v roce 1630 téměř k vypuknutí války, ale nakonec bylo dohodnuto společné vytěžení zlata. Roku 1803 přešel důl, stejně jako celý Zillertal, do držení tyrolských panovníků. V roce 1870 byla práce v dole zastavena kvůli nízkému výnosu, i když se ještě poté několik firem marně snažilo, aby byla těžba rentabilní. Kolem roku 1930 byla nakonec těžba definitivně zastavena.

Před několika lety byl tento starý důl přebudován na prohlídkové místo. Loutky a multimediální prezentace ve štolách slouží k ilustraci toho, jak to dříve v dole fungovalo, a jak asi žili tehdejší horníci.

Je to skutečně zajímavý pohled do tohoto prastarého řemesla! Ke zlatému dolu dnes patří i zoo a sýrárna, také s možností prohlídky. V zoologické zahradě můžete pozorovat daňky, jeleny, srnce, kozorožce i muflony, a dokonce je dovoleno je také krmit.

Začíná tu také dobrodružné putování za dobýváním zlata - “Erlebniswanderung Goldbergbau”, které se těší obrovskému zájmu. A v sýrárně, stejně jako i v muzeu mlékárenství, se zase dozvíte hodně věcí o historii a výrobě sýrů.

Poutní kostel Maria Rast je nejnavštěvovanějším poutním místem v Zillertalu, nachází se u Hainzenbergu, ve směru na Pinzgau, a je dokonce zvěčněn na městském znaku v podobě zlaté hvězdy.

Ke kostelíku postavenému v roce 1738 vede pěší stezka, po níž se můžete vydat od kanceláře turistického svazu, a pak dál po gerloské silnici až k hotelu Waldheim. Odtud budete pokračovat přes křižovatku u Lourdesgrotte až ke kostelu "Maria Rast". Na celý výlet si musíte vyšetřit přibližně 1,5 hodiny času.

V zimě se pak můžete přesunout do lyžařského střediska Gerlosstein, do jedné z nejstarších lyžařských oblastí v údolí Zillertal. Gerlossteinská kabinková lanovka vás pak zaveze přímo do tohoto malého, ale krásného lyžařského areálu. Některé tratě v okolí jsou zahrnuty přímo do místní nabídky zimních aktivit.

Tip: V Hainzenbergu se také nachází nejdelší sáňkařská dráha v Zillertalu! Lanovkou Gerlossteinbahn se dostanete na start do nadmořské výšky 1.650 m a pak se na sáňkách můžete vydat dolů po 7 km dlouhé trati.

Místo

Hainzenberg, Zillertal 47° 13' 4.098" N, 11° 54' 2.3796" E
Location

Zillertal na Facebooku