Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Návštěva Fügenu

Rakouský skiareál Hochfügen - Zillertal
Autor: solartherm

Obec Fügen im Zillertal se nachází v tyrolském okrese Schwaz, rozprostírá se na ploše 7 km2 v nadmořské výšce 545 m. K obci patří ještě místní části Gagering, Finsingbach, Kapfing, Kleinboden a Haidach. Sousedními obcemi jsou pak Bruck am Ziller, Fügenberg, Hart im Zillertal, Schlitters a Uderns.

Historie

Archeologické nálezy svědčí o velmi raném osídlení, a sice již v době bronzové. První písemnou zmínku o obci samotné lze nalézt v první polovině 12. století, první zmínka o Finsingu však pochází již z roku 927, kdy se objevuje označení "Funzina".

Zajímavosti

Na západním konci obce je postaven krásný poutní kostel Panny Marie Neposkvrněného početí. Tento barokní kostel byl postaven v letech 1715 - 1721 a také uvnitř je umělecky přímo skvělý. Místními obyvateli je velice oblíbený a hodně se v něm konají svatby a křtiny.

Ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie můžete obdivovat překrásné fresky z časů rané gotiky a sochy z doby pozdní gotiky. Zvláště pozoruhodný je však originální plastiky slavného sochaře z Fügenu, Franze Xavera Nissla.

Zvláštní lahůdkou pro celou rodinu je bezpochyby populární místní železnice - Zillertalbahn, která vede z Jenbachu do Mayrhofenu. Nostalgický parní vlak má v okolí tři zastávky: Gagering, Fügen-Hart a Kapfing.

Fügen im Zillertal je také místem, odkud se do světa vydala světoznámá vánoční píseň Tichá noc, svatá noc (Stille Nacht, heilige Nacht). A jak se to stalo? Varhaník Karl Mauracher sem "přinesl" píseň ze svého bydliště Oberndorf in Salzburg a odtud se pak píseň prostřednictvím sboru "Zillertaler Nationalsängern“ v roce 1832 rozšířila do celého světa.

Místní vlastivědné muzeum představuje exponáty dlouhé historie. Najdete tu také různé informace o folklóru, zvycích a starých řemeslech. V obci můžete také navštívit místní výrobnu sýra a zjistit jak ze syrového mléka vzniká místní sýr Almkäse. Je to zajímavý zážitek pro malé i velké.

Aktivity

V létě budete mít v Zillertalu k dispozici na 1000 km pěších a na 850 km cyklistických stezek a tras pro cykloturistiku. Celkový pobyt ještě určitě zpestří vyjížďky na koni, plavání, jízdy na horském kole a ještě mnoho dalších sportovních aktivit.

K odpočinku zase slouží termální lázně, kde ale také objevíte nejdelší a nejpozoruhodnější vodní skluzavku v západním Rakousku s délkou 133 m a "bublinové" jeskyně s vodopádem.

V zimě se oblast může pochlubit dvěma lyžařskými areály. Ski-Optimal Hochfügen Hochzillertal nabízí na 166 km sjezdovek a 37 vleků a lanovek, zatímco mnohem menší lyžařský areál Fügen - Spieljoch disponuje 21 km sjezdovek, a je vhodný zejména pro rodiny s dětmi.

Pochopitelně, že si na své přijdou i vyznavači běhu na lyžích, v nabídce jsou také túry na sněžnicích, sáňkařské dráhy nebo bruslení. Od listopadu až do dubna můžete ve Fügenu zažít skvělou lyžařskou dovolenou s nabídkou ubytování v jenom z wellness hotelů nebo v útulném apartmánu.

Místo

Fügen 47° 20' 49.1784" N, 11° 50' 57.8364" E
Location

Zillertal na Facebooku