Jste zde

Domů » Zillertal - Hochfügen

Léto v Aschau

Aschau im Zillertal

Aschau im Zillertal je obec v okrese Schwaz v rakouské spolkové zemi Tyrolsko. Nachází se v úzkém místě, kde přechází přední Zillertal do zadního Zillertalu, na obou březích řeky Ziller. Aschau má asi 1600 obyvatel, kteří žijí na ploše 20 km2 v nadmořské výšce 567 metrů. Hlavním zdrojem příjmů obce je zemědělství a cestovní ruch.

Historie obce

Počátky osídlení jsou pravděpodobně spojeny s Bavory, kteří se zde usadili kolem roku 900. Později se oblast ocitla ve vlastnictví biskupů ze Salzburgu. První písemná zmínka o Aschau se objevuje roku 1309, kdy se uvádí název obce "Aschove" (Eschenau), což svědčilo o výskytu rozsáhlých lužních lesů v regionu.

Obecní znak zobrazuje zlatou kachnu na modrém pozadí, a poukazuje tak na tamější dřívější výskyt divokých kachen díky mnoha lužním lesům. Tyto časy ještě dnes připomíná i "Entenstein" (Kachní kámen).

Městské jádro leží na suťovém kuželu rybníka Achenbach, a tak byla obec neustále ohrožována povodněmi a sesuvy půdy. Řeka Ziller byla regulována, bývalý rybníky byly zasypány štěrkem a vzniklo tu místo pro bungalovy a hřiště.

Památky

Filiální kostel svatého Leonharda byl postaven v roce 1492 v gotickém slohu a vysvěcen v roce 1511. Jeho zvláštností je gotická oblouková klenba s lunetovým rastrem. Oltář a kazatelna jsou vyřezávané ze dřeva a byly zhotoveny v období renesance v 17. století.

Stavba farního kostela Panny Marie Vítězné ve stylu pozdního klasicismu byla dokončena roku 1849 a jeho vysvěcení proběhlo jen o rok později. Je to jedna z nejkrásnějších místních staveb.

Sport a volný čas

Léto v Aschau, to je především nádherný svět hor Zillertalských Alp a přírodní park. Četné turistické stezky vedou do hor a jsou spojeny s nádherným výhledem. Jen asi 30 km daleko odtud se pak nachází na protější straně údolí ledovec Hintertux, populární celoroční místo k lyžování.

V Aschau se dá také pohodlně kempovat a je zde celá široká škála různých sportovních a rekreačních zařízení. Zvláštní zařízení uvítají zejména mladí hosté, protože přilehlý zábavní park Freizeitpark Aufenfeld nabízí nejen bazén s atrakcemi, ale také střílení z luku, jízdu na koních, inline bruslení anebo westernovou pevnost s indiánskými stany teepee.

Tip: Ale nemusíte tady jen sportovat. Aschau im Zillertal a Erlach im Zillertal, to jsou dvě stanice Zillertalské železnice. Můžete si naplánovat jízdu po této nostalgické úzkorozchodné železniční trati s dýmající a pískající lokomotivou přes celý Zillertal. Je to opravdu nezapomenutelný zážitek!

Místo

Kemp a Freizeitpark Aufenfeld 47° 15' 47.5668" N, 11° 54' 11.9196" E
Location

Zillertal na Facebooku