Jste zde

Domů » Zillertal Arena - Gerlos

Gerlosberg

Horská vesnička Gerlosberg se nachází v Zillertalu, v tyrolském okrese Schwaz. Rozprostírá se v nadmořské výšce 1.050 m na území přibližně 17 km2, kde žije asi 500 obyvatel. Přirozené hranice obce tvoří na jihu potok Gerlosbach, protékající hlubokou strží, a téměř 2.600 metrů vysoký vrchol Kreuzjoch na severu.

Historie

První písemná zmínka o obci sahá až do roku 1237, kdy byla označována jako "Gerlaisperch". Následující historie je úzce spjata se sousední obcí Gerlos. V 9. století převzal salcburský arcibiskup vládu nad celým Zillertalem a tím i nad všemi místními obcemi.

Již roku 1154 se ale objevuje první zmínka o průsmyku "saltus Gerlaise", což byla v tehdejší době velmi důležitá obchodní cesta, po které se vozilo víno, zvířata i lidé. Zcela plánovitě tady byly v 11. století vybudovány tzv. Schwaighöfe, opravdu první intenzivně obydlené oblasti kolem Gerlosbergu.

V obecním znaku můžete vidět černou kravskou hlavu, jako znamení významu chovu dobytka v této oblasti. Zlaté pozadí znaku, stejně jako u některých okolních obcí (např. Hainzenberg), vyjadřuje skutečnost, že se zde v minulosti těžilo zlato.

Kromě dřevařského průmyslu se započalo od 17. století až do roku 1870 s těžbou zlata. Místní ložiska zlata téměř vedla k válce mezi Tyrolskem a Salzburgem. Po mnoho století ale bylo tou nejdůležitější hospodářskou činností obce zemědělství.

V posledních letech se však stává stále důležitějším odvětvím cestovní ruch. Přesto však musí ještě poměrně velký podíl obyvatel za prací dojíždět jinam.

Aktivity

Také tady určuje chod dění Zillertal Arena se svou nabídkou letních a zimních sportů. Ta začíná na vysokohorských pastvinách nad obcí a nabízí v létě více než 200 km značených turistických stezek a tras pro horská kola. A po dlouhém výletu nemůže chybět tyrolská svačinka - marenda!

Dalšími sporty, kterým se zde můžete věnovat, jsou třeba nordic walking anebo běhání. Louky v širokém okolí jsou zase vhodné nejen pro pouštění draka, ale i pro lety modelů letadel.

Pod silnicí uvidíte krásné selské usedlosti, z nichž některé jsou přístupné pouze nákladní lanovkou nebo po pěšině. A protože silnice vede většinou po rovině, je vhodná i pro kočárky. Procházky po zdejších lesních cestách nabízí poněkud bližší pohled do nádherných lesů Tyrolska.

Středisko je vyhledávané hlavně pro svůj klid, daleko od věčného shonu! Velmi zajímavá je místní křížová cesta s kaplí a celkovou délkou kolem 4 km, která začíná u stanice Erlach / Almhof a zavede vás až k občerstvovací stanici na Astachhofu.

Jen asi 5 kilometrů je vesnička vzdálená od střediska Zell am Ziller, což velmi usnadňuje dosažení lyžařského areálu. Tady je zimním návštěvníkům plně k dispozici více než 164 km sjezdovek, přes 50 km běžkařských stop a téměř 14 km sáňkařských drah, což přímo skvělým způsobem rozšiřuje nabídku, jak strávit příjemným způsobem zimní dny naší dovolené.

Místo

Gerlosberg 47° 13' 12.5688" N, 11° 56' 7.8288" E
Location

Zillertal na Facebooku