Jste zde

Domů » Zillertal 3000 - Tux

Finkenberg

Finkenberg
Autor: ingo.ronner

Tyrolská obec Finkenberg se nachází u vjezdu do Tuxertalu, bočního údolí Zillertalu, mezi podhůřím Penkenu a Grünbergu v nadmořské výšce 839 m.

K obci, plošně jedné z největších v celém údolí Zillertal, patří dále vrcholky Schwarzenstein (3.368 m), Große Möseler (3.480 m), Hochfeiler (3.509 m), Hohe Wand (3.289 m) a Olperer (3.476 m).

Schlegeisgrund, nyní také součást tohoto společenství, byl k obci přidělen teprve na základě mírové smlouvy ze St. Germain. Dříve patřívalo toto území k obci St. Jakob in Pfitsch v Jižním Tyrolsku. "Vinkenperg", jak se dříve místo jmenovalo, byl poprvé písemně zmíněn v roce 1389. Název obce je odvozen od pěnkavy, zobrazené v městském znaku.

Lanovka Finkenberger Almbahn vás zaveze v létě i v zimě na Penken, což je v létě turistická oblast a v zimě lyžařské středisko, a zároveň součást lyžařské oblasti "Zillertal 3000".

Celkem jsou tu propojeny čtyři lyžařské areály s rozsáhlou sítí sjezdovek, jejichž délka je dohromady cca 200 km, a kam náleží i nejstrmější sjezdovka v Rakousku, zvaná "Harakiri". K dalším zimním aktivitám zde patří i sáňkování, bruslení a lyžování.

Jako člen svazku obcí přírodního parku Zillertaler Alpen, je oblast v létě samozřejmě rájem pro pěší turisty! Velmi oblíbenou se např. stala okružní naučná stezka cesta okolo močálu u Penkenu, na níž si musíte vyšetřit celé 2 hodiny času. Kanoistika, rafting, jízda na koni a minigolf pak už jen doplňují kompletní letní nabídku sportovních aktivit.

Městečko také nabízí několik pamětihodností: Vysoká přechodová lávka z 19. století poukazuje na umění starých technologií s dřevěnými konstrukcemi a Čertův most "Tuxerklamm" zase údajně postavil sám ďábel.

Ve farním kostele Sv. Leonarda, který byl postaven v roce 1721, můžete obdivovat freskové medailony innsbruckého malíře Wolframa Köbrleho a raně barokní štukovou výzdobu. Váš kulturní výlet po pamětihodnostech pak jistě zakončíte návštěvou Muzea minerálů a horského křišťálu, jedné z nejlepších sbírek v Zillertalu.

Finkenberg je také místem narození a domovem několik známých osobností, jako např. olympijského vítěze ve sjezdu Leonharda Stocka, přemožitele nejvyšší hory Mount Everest, profesora Petera Habelera anebo také hudební skupiny Schürzenjäger.

Tip: V letní i v zimní sezoně je vám k dispozici zdarma autobusová doprava po celém Tuxertalu až na ledovec Hintertux a v zimě také funguje bezplatný skibus k lanovkám Almbahn!

Místo

Finkenberg 47° 9' 12.6936" N, 11° 49' 28.0452" E
Location

Zillertal na Facebooku